tipuri de marmura

Istoria si formarea marmurei

Marmura a fost utilizata inca din cele mai vechi timpuri. Egiptenii si romanii prefereau marmura deoarece avea un design elegant si o longevitate mare datorita structurii sale. Marmura putea sustine blocuri si coloane foarte mari si in aceleasi timp ofereau un aspect superb oricarei constructii.

Marmura a fost folosita pentru decorearea celor mai renumite cladiri si catedrale din lume. Astefel putem regasi marmura si in Basilica Sf. Paul din Roma si chiar in Palatul de la Versailles.

Trezoreria din Atena este prima constructie realizata in toatalitate din marmura. Aceasta a fost ridicata in secolul 6 i.Cr. si este un omagiu ridicat zeului Apollo. formarea marmurei atena

Parthenonul este un templu ridicat in Acropole in secolul 5 i.Cr. care este construit din marmura si care este vizitata si in  prezent de milioane de turisti. Renumele acestor constructii se datoreaza atat vechimii acestora cat si aspectului superb al coloanelor din marmura care sustin templele.

Desi denumirea marmurei provine din cuvantul grecesc „mármaros” care inseamna piatra stralucitoare. Marmura se regaseste intr-o multitudine de culori si modele.

Marmura ofera un rafinament pe care nicio alta piatra naturala nu il ofera, de acea aceasta este si a fost preferata de cei mai mari sculptori.

Cel mai important dintre acesti a fost Michelangelo si detine numeroase sculpturi care au avut ca prim material marmura. Unul dintre calitatile necontestate ale marmurei este aspectul unic al fiecarui bloc de marmura, care face fiecare lucrare speciala.

In prezent prelucrarea marmurei s-a usurat datorita tehnologiei insa frumusetea pardoselilor si a monumentelor din marmura a ramas neschimbata.

Desi are un cost mai ridicat comparativ cu alte pietre, marmura le eclipseaza pe toate datorita texturii si a modelelor diversificate.

Marmura se regaseste in ziua de azi in multe locuinte, fiind mai accesibila acum decat in antichitate, astfel putem decora locuinta cu blaturi, glafuri, scari si pardoseli din marmura.