marmura

Cum recunoastem pietrele naturale? Marmura si granit.

marmura si granit

Marmura

Marmura este o piatra deosebita folosita pentru lucrari sofisticate precum decorarea de catedrale sau muzee.

Marmura s-a format din calcar dupa ce acesta a fost supus la temperaturi foarte ridicate. In general marmura se incurca cu granitul din cauza texturii asemanatoare si datorita utilizarii lor pentru decorari asemanatoare.

Daca marmura este lustruita corespunzator aceasta capata un luciu si o textura unica printre pietrele naturale si de multe ori iti poti vedea fata pe suprafata ei. Spre deosebire de granit, suprafata marmurei este mai stralucitoare si ofere incaperii mai multa lumina.

Culorile pe care se gaseste marmura sunt roz, negru, alb, verde sau rosu.

Marmura este foarte grea insa nu este foarte solida din cauza structurii poroase. Marmura poate fi taiata cu un cutit spre deosebire de granit care nu poate fi taiat.

Granitul nu este afectat de solutiile cu aciditate mare precum otetul sau sucul de lamaie.

marmura si granit

Granit

Granitul este o piatra naturala folosita in constructii si de cele mai multe ori este incurcat cu marmura.

Granitul este mai solid decat marmura si nu poate fi zgariat spre deosebire de marmura. Granitul nu este afectat de petele de otet sau limonada.

Granitul are un aspect granulat in timp ce marmura are in textura vinisoare.

Calcarul

Calcarul este de multe ori confundat cu piatra de nisip, insa are o structura mai moale. Poate fi taiat cu un cutit iar daca este lovit cu un ciocan se va sfarama.

Travertinul

Travertinul face parte din aceeasi familie ca si calcarul. Travertinul se formeaza din minerale dizolvate pe albia lacurilor sau a raurilor si care sunt depozitate la suprafata.

Travertinul se gaseste in nuante precum bej, auriu, nuc. Culorile travertinului sunt date se impuritatile din compozitia lui.