marmura

Ce trebuie sa stiu despre marmura, granit, calcar si quartz

marmura granit quartz

Ce este marmura?

Marmura este o roca metamorfica formata din recristalizarea mineralelor precum calcit si dolomita. Duritatea acesteia o face materialul perfect pentru realizarea de sculpturi si decorari interioare si exterioare.

Pot folosit marmura bucatarie?

Marmura are o textura poroasa si nu este recomandata pentru realizarea blaturilor de bucatarie. Marmura este predispusa la pete care daca nu se curata corespunzator risca se se infiltreze in textura marmurei. Marmura nu trebuie sa intre in contact cu lichidele cu aciditate ridicata, si aici amintim de limonada in special. Daca totusi optati pentru folosirea marmurei in bucatarie incercati a folositi suporturi pentru pahare si suporturi pentru taiat, astfel marmura nu se va pata si nu se va zgaria.

Ce este granitul?

Granitul este o roca de tip vulcanic cu o textura granulata. Granitul de cele mai multe ori are o nuanta inchisa, datorita diferitelor minerale din componenta.

Granitul se formeaza dupa ce magma din interiorul scoartei terestre  se raceste, proces care dureaza milioane de ani pana cand granitul capata o duritate foarte ridicata.

Granitul sau quartul se pateaza?

In mod normal, granitul si quartul nu se pateaza. Daca insa pata nu este stearsa o perioada indelungata, atunci exista riscul sa se pateze.

Atata timp cat blaturile din granit sunt intretinute corespunzator si sint sigilate periodic, atunci va veti pastra blatul ca in prima zi.

Granitul se poate crapa?

Granitul este foarte solid insa totusi se poate crapa. Daca loviti cu putere blatul de granit cu un obiect metalic acesta se poate crapa. Cele mai posibile locuri unde se poate ciobi blatul sunt muchiile. Daca se ciobeste blatul acesta se poate repara.

Avantajul granitului este acela ca se poate folosi si pentru amenajarile exterioare datorita rezistentei la factorii externi.

Ce este calcarul?

Calcarul este o roca sedimentara compusa din calcit in mare parte. Spre deosebire de alte roci sedimentare, calcarul este format si din organisme marine precum coralul.

Pot folosi calcar pentru blaturi de bucatarie?

Calcarul ca si marmura este foarte poros si nu este recomandat pentru realizarea de blaturi pentru bucatarie, insa se poate folosi pentru realizarea de glafuri de marmura.